Praktikant arbetar extra på loven

Johlina är en av de praktikanter som arbetar extra hos oss på skolloven. Vi är glada över att hon har valt att göra sin praktik hos oss och vi är ännu gladare över att hon väljer att arbeta hos oss när hon är ledig från skolan. Eftersom vi vill lära känna Johlina mer har vi intervjuat henne.

Hej Johlina! Nu under höstlovet arbetar du extra hos oss. Vilken utbildning går du?
Jag läser El- och energiprogrammet på Peder Skrivares gymnasium i Varberg. Jag går andra året nu och har inriktningen Dator- och nätverksteknik.

Du har praktiserat hos oss. Hur kommer det sig att du sökte praktik hos oss?
Första gången jag var på IZ Elmontage praktiserade jag i tre veckor. Det var under vårterminen 2016. Skolan hade er som förslag på praktikplats och när de sa att ni har automationsinriktning tyckte jag det lät spännande.

Vad gjorde du under din praktik?
Under praktiken fick jag göra lättare arbetsuppgifter som att hämta komponenter och packa in skåp men jag fick också hjälpa till att bygga skåp. Det tycker jag är bra för då känner jag att jag faktiskt får göra något. Jag förstod mig inte på särskilt mycket i början men man lär sig hela tiden. Tack vare praktiken har jag redan lärt mig flera av de saker som vi ska lära oss i skolan.

I somras arbetade du hos oss. Vad hade du för arbetsuppgifter?
I somras arbetade jag i fyra veckor. Då fick jag bygga skåp själv. Jag fick bygga de enklaste grundskåpen. Det handlar om kanske hundra kablar som ska dras mellan rätt komponenter så det är inte jättelätt. Varje gång jag blev klar med ett skåp kontrollerade och provtestade min handledare det. Man blir alltid lika stolt när skåpet fungerar och det känns roligt att jag kan bygga skåp helt på egen hand! Jag fick också vara med ute hos kund och bygga skåp där. Det var roligt men också mycket svårare. I verkstaden ligger skåpen ner när vi bygger dem men ute hos kund står skåpen upp.

Hur skulle du beskriva vår arbetsplats för någon som är nyfiken på hur det är att arbeta här?
IZ Elmontage är en arbetsplats med skön stämning och mycket humor. Vi skrattar ofta. Gör en fel så är det bara att göra om och göra rätt. Jag tycker det är en lugn arbetsplats och det finns ingen stress. Var och en arbetar i sin egen takt. Vi har roligt när vi arbetar, vi har roliga diskussioner och vi har radion på i bakgrunden men det är inte högljutt. Det är mer än bara ett jobb, vi pratar så klart om vårt arbete men också om andra saker. Mina kollegor är till exempel nyfikna på hur det går för mig med hästhoppningen som jag håller på med på min fritid.

Vad tycker du om oss som praktikplats?
Jag skulle verkligen rekommendera IZ Elmontage som praktikplats. Det är en jättebra praktikplats. Det är lugnt och en får göra riktiga arbetsuppgifter. Och så är det skön stämning här!